Z miodem zamiast cukru i grubą warstwą nadzienia. Krucha i ciekawa 🙂

W przepisie użyłam mieszanki trzech mąk: orkiszowej graham, orkiszowej jasnej i pszennej chlebowej. Możesz użyć dowolnego zestawu z tych mąk, tak jak lubisz.

Jabłka – najlepsze są renety, ale inne też się nadadzą.

Ilość składników na standardową dużą blachę o wymiarach 40x25cm.

Ciasto:

4 szkl. mąki (orkiszowej i/lub pszennej) + do podsypywania

200 g masła

100 g smalcu (nadaje kruchość)

3-4 czubate łyżki miodu

1 jajko

szczypta soli

2 łyżki wody

Jabłka:

2 kg jabłek

4 duże łyżki miodu

sok z 2 cytryn

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

cukier waniliowy

cynamon

Ilość miodu i soku z cytryny zależy od tego, jak słodkie są jabłka

 

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło i smalec i posiekać nożem z mąką. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąki lub dodać wody. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Jabłka obrać i pokroić: małe w ćwiartki, a duże w ósemki. Powinniśmy otrzymać ok. 3l obranych gotowych jabłek.

W szerokim garnku z grubym dnem rozpuścić miód z sokiem z cytryny. Pozwolić mu się chwilę karmelizować, następnie wsypać jabłka. Smażyć je kilka minut, stracą dużo objętości. Dodać cukier waniliowy i cynamon, wymieszać. Sprawdzić smak i w razie potrzeby dodać albo soku z cytryny, albo miodu. Nadzienie musi być wyraźnie słodko-kwaśne. Następnie smażyć jak powidła jeszcze jakieś 5-10 minut. Gdy jabłka nieco się rozpadną, ale wciąż będą widoczne duże kawałki, dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części – dużą i małą. Większą część ciasta rozwałkować na stolnicy (na grubość ok. pół centymetra) podsypując mąką. Wylepić nią spód i boki formy. Spód gęsto podziurkować widelcem i blachę włożyć jeszcze na chwilę do lodówki. Mniejszą część ciasta również cienko rozwałkować i pokroić na paski szerokości 1-2cm.

Na spód z ciasta wyłożyć nadzienie jabłkowe i wyrównać jego powierzchnię. Na to układać kratkę z pasków ciasta. Najlepiej kłaść paski na przemian – raz poziomy, raz pionowy. Można też zetrzeć ciasto na tarce lub nawet tylko rozwałkować i nakryć nim nadzienie. Jednak kratka wychodzi chyba najładniej 🙂

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 stopniach. Ostudzić w formie.

Smacznego! 🙂