Zanim tarty podbiły świat

Dzisiaj w większości zakątków świata znane są tarty z rożnymi rodzajami nadzienia. Ale Rosjanie mieli swój, własny, tradycyjny prototyp tarty – czyli perepeczki. To placki z nieco innego ciasta – nie tak kruchego i cieńszego niż powszechnie znane tarty. Nadzienie bywało różne: od kapusty, przez grzyby, po mięso i warzywa. Pokrzywa pasuje tu idealnie! Spody z ciasta formuje się zupełnie inaczej, nie potrzeba foremek do tarty – wystarczy zwykła blacha od piekarnika. Oto wart uwagi przepis na danie z pokrzywy.

Pokrzywy

muszą być młode, jeszcze nie kwitnące. Z tych starszych zbieramy tylko wierzchołki. Weź reklamówkę lub koszyk, dobre rękawiczki i zapuść się pod płot, w kąt ogrodu, za stodołę, nad rzekę, do lasu. Pokrzywy są prawie wszędzie!

 

Z podanego przepisu wychodzi 16 perepeczek – to obiad dla 4-5 osób.

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki (najlepiej orkiszowej, może być pszenna)

4 żółtka

6 łyżek oleju lub roztopionego masła

pół szklanki mleka

płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:

400 g świeżych pokrzyw (duża dobrze wypchana reklamówka)

400 g mięsa mielonego (u mnie z dzika)

4 jajka + 4 białka

5 dużych lub 10 mniejszych cebul

sól, pieprz, koper i zioła do smaku

Przygotowanie:

Nazbieraj pokrzyw, najlepiej w rękawicach. Możesz już teraz obrać je z łodyg, a możesz zrobić to później, jak ja. Umyj dobrze pokrzywy z piasku, kurzu i owadów. Wybieraj tylko młode, miękkie liście.

Umyte pokrzywy podduś w garnku pod przykryciem, z małą ilością wody. Chodzi o to, by zmiękły. Pokrzywy znacznie zmniejszą swoją objętość. Jak nieco przestygną, wybierz twarde łodyżki, a resztę odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj.

Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju/oliwie razem z mięsem mielonym. Odstaw do ostudzenia i zacznij przygotowywać ciasto.

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj razem w dużej misce. Ciasto powinno przypominać konsystencją plastelinę. Naprawdę zachęcam, by użyć mąki orkiszowej – smak jest naprawdę o wiele lepszy.

Z kuli ciasta odrywaj małe kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Każdą kulkę rozwałkuj na desce, powstanie placek o średnicy kilkunastu centymetrów. Wylepiaj miseczki jak na zdjęciu – brzegi unoś i sklejaj „na zakładkę”.

Z podanego przepisu wyjdzie 16 perepeczek, akurat na dwie blachy. Nie czekaj; wstawiaj od razu do nagrzanego piekarnika, uprzednio gęsto dziurkując spody widelcem. Puste spody podpiekaj 15 minut w 200 stopniach.

Mięso i cebula na pewno zdążyły już wystygnąć, możesz więc dodać jajka i białka. Wymieszaj farsz i zbadaj konsystencję – powinien być taki, że „łyżka staje”. Jeśli jest za suchy – dolej odrobinę mleka.

Dorzuć pokrojoną zieleninę i sól oraz pieprz wedle uznania. To tradycyjne danie – ma smakować prosto i czysto, dlatego nie jest wskazany nadmiar przypraw. Ostre i zbyt wyraziste smaki mogłyby przygłuszyć pokrzywową nutę naszego wypieku 🙂

Na upieczonych, jeszcze ciepłych spodach układaj farsz i wstawiaj znowu do piekarnika – tym razem na 30 minut, do zrumienienia się brzegów.

Po tym czasie otwórz piekarnik i pozwól im jeszcze trochę ostygnąć… a potem delektuj się ciepłymi perepeczkami. Ciasto jest chrupiące, ale się nie kruszy, mąka orkiszowa nadaje orzechowego posmaku. Pokrzywowa zielenina świetnie dopełnia nasze danie 🙂

Inne pomysły

Możesz spróbować z innym farszem: Rosjanie proponują kapustę i grzyby. A może jakaś inna roślina? Morze możliwości!